Släng ut soporna! Då följer råttorna efter.

 
 

Jag har märkt att det pågår en febril verksamhet uppe på min vind. Utan min tillåtelse. Jag har fått objudna fyrfota gäster. På kvällen när jag ska sova ligger jag och lyssnar till detta tassande och blir påmind om att jag måste göra något åt det här problemet som till och från återkommit under denna vinter. Jag har en viss förmåga att skjuta upp sådana där tråkiga saker som ingår i husägarskapet. Problemet är att på morgonen har jag glömt bort det eller så har det blivit alldeles tyst där upp och då tänker jag att nu har de nog hittat en annan vind att ha fest på. Men icke. De hade nog bara siesta för på kvällen är partyt igång igen. Jag börjar förstå att råttorna inte kommer att försvinna av sig själv. Detta har dock fått mig att reflektera över ”råttor” i våra liv. Och jag undrar i mitt stilla sinne vad det är de kalasar på. Och hur blir man av med dem…?

Jag pratade med en kvinna som mådde psykiskt dåligt. Hon sa till mig att hon inte ville gå till doktorn för denne skriver bara ut mediciner som dämpar symtomen. Men sen mår hon lika dåligt i alla fall eftersom anledningen till hennes psykiska ohälsa blir kvar. Och är det inte ofta så i våra liv att vi lindrar symtomen och tror sen att det är bra. Jag sminkar över sorgen och gör mig fin på utsidan så är det ingen som ser hur jobbigt det känns på insidan.

Jag var vid ett tillfälle och talade i en kyrka söderut. Jag fick då be för en kvinna som mådde dåligt. Under bönen fick jag det Bibeln kallar för ett ”kunskapens ord”. Jag fick ”kunskap” eller ”vetskap” om saker i hennes liv som jag egentligen inte visste om. Jag kände henne inte. Gud sa att hon blivit mobbad när hon var liten och att hon behövde förlåta förövarna. När jag sa detta till henne brast hon i gråt och bekräftade att det stämde. Jag fick till mig att detta var anledningen till varför hon mådde dåligt. Om hon kunde förlåta skulle hon bli fri. Jag försökte vägleda henne i detta. Eftersom jag själv arbetat med förlåtelsen i mitt eget liv vet jag att det kan vara smärtsamt, men inte omöjligt. Oförlåtelse tror jag bara är en i raden av många saker som gör att vår själ lider.

Jag tror också att många människor går runt med en felaktig självbild. Man bär på en ständig känsla av att aldrig vara bra nog. Att aldrig riktigt duga. Att alla är bättre än mig. Det finns så mycket som kan såra vår själ. Ord som har sagts till en för 30, kanske 40 år sedan som man ordagrant kan citera. Ord som grävde sig in i själen och blev kvar. Smärta som triggas igång av en doft eller en melodi som för minnena tillbaka.

Det är så lätt att tänka att man får leva med smärtan. Att man ju ändå klarar av vardagen så varför gräva upp det gamla? Men jag tror att även de svåraste upplevelser kan få läka i Guds närvaro. Gud vill att vi ska vara hela till både ande, själ och kropp. Precis som Gud läker sjuka kroppar läker han trasiga själar. Jag vet för jag har själv varit med om det. Och ibland ser vi inte själva vad det är som gör att vi mår dåligt, men när vi närmar oss Gud kan han uppenbara vad roten till smärtan är så att han kan hela oss.

Jag tycker alltid om när det blir ett nytt år. Det känns som de nya dagarna liksom står på rad och väntar på att fyllas av härliga och minnesvärda upplevelser. Jag tänker också på att man får en fräsch start. Om det gamla året har varit jobbigt får man på något sätt chans att börja om. Tänk om detta år skulle kunna få bli ett sådant där år där du får börja om. Där du kan få kraft att stänga de där dörrarna till ditt förflutna en gång för alla. Där du liksom får städa ut det gamla.

Vi behöver inte gå runt samma berg om och om igen. Det går faktiskt att bryta felaktiga tankemönster. Tänk om du i början av detta år skulle låta Gud få lysa på ditt inre och visa dig vad det egentligen är som gör att du mår dåligt. Vad det är som gör att ditt liv går i cirklar. Kanske är det dags att låta någon be för dig. Tänk om det är tid att lägga sig på Guds kärleksfulla operationsbord och låta honom skära bort det som ska tas bort. Så att du en gång för alla inte bara blir av med symtomen utan också blir av med den sanna anledningen till ditt inre mående.

Råttor dras till sopor. Om vi slänger ut skräpet i våra liv så borde råttorna följa efter. Jag tror bestämt att det är dags för storstädning. Inte bara på vinden utan också i själen.

 Låt inte det förflutna påverka din framtid. Du är skapad till ett liv i frihet. Fri från det förflutna.
 
Pic cred: Pixabay

 

Tobias Ehrlin
2016-01-11 @ 08:01:03

Hej Marita! Bra skrivet. Jag kan ge dig ett tips angående problemet med mössen. Det finns ljudapparater att köpa på Bauhaus med ett ljud som mössen avskyr. Jag har fått bort mössen med hjälp av den. Jag köpte den av bästa kvalite´. Det är värt varje krona, med tanke på att kortslutning kan uppstå i elledningarna och därmed eldsvåda om det går riktigt illa. Jag har också spikat fast ett aluminium nät i ändarna på brädorna nära husgrunden. Mvh Tobias.

Svar: Tack för tipset!
Marita Orevi
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

powerforpurpose.blogg.se

Livet med Gud är ett äventyr som du inte får missa. Vi är skapade till att leva i gemenskap med honom som hela tiden gör nya vägar och ger nya uppdrag. Och kom ihåg: Don't look back. You're not going that direction.

RSS 2.0