Hur förklara man det oförklarbara?

 

Han hade kommit för att han var nyfiken. Han visste inte vad han skulle tro. Jag förklarade frälsningens mirakel, hur Gud sände Jesus för att dö för vår skull och återknyta kontakten mellan människa och Gud. Den kontakt som blev bruten när Adam och Eva åt av äpplet. Han lyssnade uppmärksamt men kunde inte svara på frågan om han trodde att Gud fanns. Jag tittade in i den unge killens bruna kloka ögon och sa att om du ber Gud visa sig för dig varje kväll i en veckas tid innan du somnar så vet jag att han kommer att svara. Om du är helt uppriktig i din bön så kommer du att märka av Gud på ett eller annat sätt. För Guds ord säger att den som söker ska finna, för den som bultar så ska dörren öppnas och om vi närmar oss Gud ska han närma sig oss.

Bollen ligger hos dig och mig för Gud har redan gjort allt för oss. Han har gjort sitt drag i schackspelet när han sände Jesus till den här jorden. Vägen är öppen, vilket betyder att vi har möjlighet att ha en personlig kontakt med himmelens och jordens skapare. Nu väntar han på att vi ska göra vårt drag genom att vända oss till honom och söka honom.

När jag satt där och försökte förklara min tro på Jesus för den unga killen och några andra som var närvarande tänkte jag för mig själv: Hur förklarar man det oförklarbara? Hur förklarar man den pulserande kärleken i sitt hjärta? Hur beskriver man källan i sitt inre som ger glädje mitt i sorgen och trygghet mitt i stormen? Hur sätter man ord på att få känna sig så oerhört älskad fast man är en riktig loser ibland?

Jag har kommit fram till att Jesus måste upplevas. Han kan inte förklaras så att en mänsklig hjärna kan förstå. Om man aldrig varit så där riktigt tokkär i någon så vet man inte hur det känns förrän man drabbas av den stora kärleken. Det är samma sak med Jesus. Och jag tror att det börjar med att man väljer att tro. Man väljer att ge Jesus en chans. När vi bjuder in honom i våra liv flyttar Guds Ande in i vår Ande och först då kan vi börja se Jesus för Guds ord säger att det är precis det Anden gör, uppenbara Jesus för oss.

Vi fick be för killen innan vi skildes åt och en vän till mig som var med fick en hälsning till honom. Hon beskrev hur hon upplevde att han hade det. De kände inte varandra. Han blev tagen och sa att allt hon sa stämde. Gud ger oss förmågan att se in i människors liv för att kunna leda dem till Jesus. Vi ska träffas igen så fortsättning följer…

 

Om tjejen på bryggan

 

Vissa människor lämnar avtryck. Hon gjorde det. Den där tjejen i 20-års ålder vid vattnet som jag och min vän mötte härom dagen. Hon satt där på bryggan i solen, lutade sig mot den röda husväggen och rökte en cigg. Det fanns något sorgset och trött över henne. Något som fångade min uppmärksamhet. Jag kände att jag var tvungen att säga någonting till henne. Jag satte mig ner på huk och började prata utan att jag egentligen hade tänkt igenom vad jag skulle säga. Ville bara tala om för henne att hon var värdefull och underbar och att ibland blir vi illa behandlade av människor som gör att vi kan känna oss värdelösa men vi är ändå värdefulla och dyrbara för den vi är…orden liksom bara trillade ur mig. Jag minns inte exakt vad jag sa. Jag tystnade och tittade på henne och det kändes som hon antingen skulle börja gråta eller fara ut i ilska. Hon gjorde ingetdera. Hon släckte sakta sin cigg mot den nötta träbryggan och förblev tyst. Jag ville krama om henne och tala om för henne att hon var älskad av himmelens Gud men jag vågade inte. Jag reste på mig och vi önskade henne en fin dag och gick vidare.

Jag minns också tonårskillarna på parkbänken. Jag gick fram och började prata lite med dem och det slutade med att jag fick uppmuntra en av dem lite speciellt och sedan fick jag be för honom. Han var andäktigt stilla med slutna ögon. Inget fnitter inför vännen som satt och tittade på eller oro över förbipasserande i parken. Jag la min hand på hans axel och bad en enkel bön om att Gud skulle ta hand om honom och hans familj. ”Det känns bra” sa han.

Vet du att vi bär på Guds kärlek du och jag. När vi går med Jesus så bara finns den där och vill alltid sträcka sig ut till människor vi möter. Hans kärlek gör att vi kan älska helt främmande personer och den ger oss nöd för ungdomar med sorgsen uppsyn. Guds kärlek behöver händer, fötter och munnar som agerar. Som svensk är man lite konstig om man börjar prata spontant med människor man inte känner. Jag har upptäckt att jag tycker om att vara ”konstig” för jag möts av så mycket värme tillbaka när jag vågar följa det som jag tror ibland är Guds ingivelser.

Jag har ingen aning om vad som rörde sig i huvudet på tjejen som jag träffade men på något sätt kändes det som om orden träffade rätt. Det hade varit så enkelt att ignorera henne och gå vidare men jag är glad att jag inte gjorde det. Gud behöver dig och mig. Du har så mycket att ge genom att bara vara dig själv. Gud vill använda dig i sommar för att uppmuntra någon, ge någon nytt hopp eller bara visa lite kärlek. Det är ofta så mycket enklare än vi tror. Det handlar om att bara stanna upp och se de människor vi har omkring oss. Om du ber Gud leda dig till någon speciell som behöver ett vänligt ord nästa gång du går ut så är jag säker på att han kommer göra det. Prova får du se.

 

“An un-preached gospel is no gospel at all”

 

Igår kom jag hem från en helg i Stockholm. Jag har haft förmånen att tillsammans med SOS Church vara ute på gator och torg och berätta om min tro. Tänk att få vara ”präster för den som inte går i kyrkan”, som de i SOS Church uttrycker sig. Och det är precis det vi har fått varit under detta veckoslut då vi förmedlat Guds ord till sommarglada stockholmare och turister genom olika kreativa inslag.

Ibland hör jag människor säga att det inte går att prata om Jesus i Sverige för att ingen är intresserad av att höra och ingen vill bli frälst. Jag håller inte med. Från torsdag kväll till söndag fick vi be med över 40 personer till frälsning. Det händer i Sverige idag. Det finns en inre längtan hos så många och det finns ett andligt sökande efter svar på de frågor man har. Jag möter samma inställning här hemma i min stad. Senast ikväll har jag fått berätta om min tro för några personer som var intresserade.

Reinhard Bonke som är en känd evangelist säger att ”An un-preached gospel is no gospel at all” och jag är beredd att hålla med. Paulus skriver till romarna: ”Men hur ska de kunna åkalla den som de inte har kommit till tro på? Och hur ska de kunna tro på den som de inte har hört? Och hur ska de kunna höra om ingen predikar?” För att människor ska kunna hitta Jesus så behöver någon berätta för dem vad det handlar om. Vi som har hittat Gud har den mest fantastiska skatt att dela med oss av. Vi har svaret på så många av de frågor som människor brottas med och att få dela med sig att Jesus genererar så otroligt mycket gott tillbaka till oss själva. Varje gång jag får berätta för någon om vad Jesus betyder för mig så känner jag ren lycka. Det blir ett genomflöde i mitt eget liv av friskt vatten. Inte som Döda havet med bara ett inflöde men inget utflöde.

Tro är ingen privatsak. Hela Bibeln är full av uppmaningar om att gå ut och predika det glada budskapet och att göra lärjungar. Det är det som är vår uppgift. Paulus skriver till sin medarbetare Timoteus att han ska gå upp i ”tid och otid” och predika om Jesus. Jag skulle verkligen vilja uppmuntra dig som är kristen att våga dela med dig av vad Jesus betyder för dig till de människor du har runt omkring dig. Du har så mycket att ge och man behöver inte ha svar på alla frågor. Vi behöver bara vara oss själva och inte ha en högre bekännelse än vi kan stå för. Att vara äkta vinner man längst på. Vi är på en resa, vi är inte på något sätt perfekta och vi söker fortfarande efter svar men mycket av det som människor längtar efter, det har vi att ge till dem.

Tiden då vi sitter i kyrkan och väntar på att den ska fyllas av sig själv är förbi. Den kommer att fyllas när du och jag börjar leva ut vår tro för vi är präster för de som inte går i kyrkan. Vi har världens bästa evangelium som inte får förbli opredikat för vi vill att evangeliet ska bli levande vilket det blir när vi börjar berätta om det. Ta chansen i sommar när svenskarna får tid att varva ner och njuta av ledighet. Då är det öppet att predika och jag är säker på att just du är den absolut bästa evangelisten som just din vän kan lyssna till.

powerforpurpose.blogg.se

Livet med Gud är ett äventyr som du inte får missa. Vi är skapade till att leva i gemenskap med honom som hela tiden gör nya vägar och ger nya uppdrag. Och kom ihåg: Don't look back. You're not going that direction.

RSS 2.0